Recomandări de lectură pentru adolescenți (1)

girl-coat-black-books-reading-royalty-free-thumbnailsursa: pxfuel.com

Este vacanță, o perioadă în care adolescenților li se recomandă fel de fel de lecturi. Nu toți însă sunt dispuși să se arunce în brațele lecturii, mai ales când vine vorba de cele recomandate la școală. Departe de mine să îndemn la neluarea în seamă a acestor recomandări, însă, înainte de orice, să nu uităm că nu sunt toți copiii la fel.

Unii au început lectura mai devreme, fiind pasionați. Alții citesc benzi desenate sau romane grafice. Alții nu citesc mai deloc, poate doar vreo revistă, ocazional. E dificil să alcătuiești o listă suficient de atractivă pentru toată lumea. Voi încerca să aduc câte cinci sugestii din când în când, care să cuprindă atât literatură română contemporană, cât și literatură străină. Clasicii sunt foarte recomandați la școală, mă voi rezuma  la poeți, care sunt adeseori trecuți cu vederea.

Drept urmare:

Seria Vicontele Verenței Pierdute, de Laura S. Gotz

Genul fantasy a început să se dezvolte tot mai mult și să aibă priză la toate categoriile de vârstă. Multe serii încep, ca și Harry Potter, având protagoniști cu vârste mai mici, care cresc în volumele ulterioare și țin pasul cu dezvoltarea și maturizarea cititorului, mai ales la un ritm de, să-i zicem, un volum pe an. Seria VVP este foarte simpatică, primul volum poate fi citit fără probleme pe la 12-13 ani, iar dacă îndrăgesc acțiunea și personajele sigur va deveni una dintre seriile  preferate ale cititorilor foarte tineri.

Are decorul setat într-un ținut fantastic inspirat de plaiurile noastre, atât din punct de vedere geografic cât și etnografic, personaje cu care ei pot rezona, o școală cu totul și cu totul aparte și, pe deasupra, dragoni.

Până acum au apărut trei volume, urmând ca al patrulea să iasă pe piață în curând. Faceți o încercare cu primul volum, Lumina lui Trodheim, să vedeți dacă vă prinde. Am citit volumele apărute și pot să garantez că seria crește ca valoare și intensitate, de la un volum la altul.

Cavalerul celor Șapte Regate, de George Martin

Mulți au fost fascinați de serialul Game of Thrones, un serial bun, bine executat, după părerea mea, dar care s-a îndepărtat mult de cărțile din serie. Cântec de gheață și foc este o lucrare foarte complexă, foarte bună, însă nu aș recomanda-o celor sub 16 ani. Pentru a pătrunde totuși în fascinantul Westeros, cu circa 100 de ani înainte de întâmplările din GoT, puteți citi acest volum scris în stilul inconfundabil al lui Martin. Aventurile lui Ser Duncan și ale scutierului său, Egg, sigur vă vor ține în mrejele lecturii, fiind o bună introducere pentru o lectură ulterioară a cărților din serie.

P.S. Îmi placi, de Kasie West

Mergem acum într-o altă zonă, cea a genului young adult contemporan. Nu e un gen pe care eu să îl citesc cu predilecție, însă această carte este una foarte drăguță, având elementele necesare unei lecturi plăcute: personaje simpatice, o intrigă bine gândită, o poveste cu care mulți liceeni pot rezona, din nou, mediul școlar – deh, ce să-i faci – și ceva romantism de bună calitate. Nu vă place chimia? Nu îl luați pe “nu” în brațe, totuși. 🙂

Pribegii mărilor, de Marina Costa

Lumi fantastice, bifat. O poveste fainv cu elevi de liceu, bifat. Acum, ce ziceți de niște aventuri cu vikingi? Sună bine, nu? Pentru aceasta, călătorim tocmai până în secolul XI, alături de protagonista Marina, o tânără răpită de vânturătorii mărilor. Romanul este bine documentat, atmosfera redată într-un mod reușit, fără a se pune însă accentul pe zona de maximă violență a epocii. Marina Costa abordează subiecte interesante din istoria popoarelor, creând cu toate acestea o lectură potrivită pentru toate vârstele. Cele mai multe cărți de ficțiune istorică sunt destul de groase, aceasta însă nu este și se citește rapid. Dacă vă plac aventurile, dar vă temeți de grosimea volumelor, acest roman e numai bun. Veți afla multe lucruri interesante din el, mai ales dacă nu ați avut prilejul să va delectați cu Vikingii lui Bengtsson.

Poezii, de Mihai Eminescu

Cum? Poezie? Ce plictisitor, spun mulți. Poetul meu preferat este Blaga, dar o să vă spun de ce îl recomand întâi pe Eminescu. Lăsând deoparte faptul că este genial, are poezii de o mare diversitate. Așadar, sunt poezii care pot fi citite de la vârste mai mici (cred că toți copiii au auzit de Somnoroase păsărele) și până la poezii de o complexitate aparte. E ideal să aveți în bibliotecă cel puțin un volum cu poeziile lui, în plus, ele sunt disponibile acum cu un simplu search. Recomand a fi citite, inițial, alături de cineva mai experimentat în ale poeziei, cu care să puteți împărtăși impresii la cald, care să vă descifreze, parțial, limbajul lirismului. Ulterior, vă veți putea delecta cu poeziile și singuri, descoperind noi și noi sensuri. Unii poate veți începe inclusiv să compuneți versurile proprii, de ce nu.

Acestea sunt primele cinci propuneri din această serie de recomandări, pe care o găsesc utilă. Repet, aceste idei de lectură nu vin să înlocuiască propunerile clasice, cu care ne-am delectat generații la rând, ci doar să le completeze, în vederea stimulării interesului pentru lectură.

Lecturi frumoase tuturor, vacanță plăcută în continuare!


18 thoughts on “Recomandări de lectură pentru adolescenți (1)

  1. Multumesc ca m-am calificat pentru recomandari! ❤

    Tot ce scriu eu este pentru tineret, intr-adevar, dar m-as fi asteptat sa gasesc Echipajul sau Prietenii dreptatii, pentru ca acestea sunt exact CU adolescenti aproape contemporani… 😛 (Cum am invatat eu, contemporan este ce s-a intamplat cu sub 50 de ani inainte de prezent, asa ca se califica! Desi stiu ca unii deja considera carti care se intampla cu 30 de ani inainte, istorice… 😦 )

    Liked by 1 person

  2. Nici eu nu ma dădeam în vânt după citit în adolescenta, cu atât mai puțin lecturile obligatorii, însă îmi amintesc vreo doua cărți citite, pe care vreau sa le reiau acum, om mare. Minunate recomandări!

    Liked by 1 person

  3. Pingback: Selectii de iulie (1) | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.