Serii de top – Seria Demon, de Peter V. Brett

Seria Demon Peter V. Brett

Dacă erați curioși ce am mai citit de la Fire and Blood încoace, vă mărturisesc că am luat la rând altă “cărămidă”, al patrulea volum din seria Demon, de Peter V. BrettTronul de cranii.

Pentru cei nefamiliarizati cu seria, primul volum este Omul Pictat, despre care am scris câte ceva AICI.

Un fantasy epic, medieval, seria pune la bătaie o multitudine de atuuri pentru cititorii care îndrăgesc genul. În principiu, acțiunea are loc chiar aici, pe Pământ, într-un viitor foarte îndepărtat, după ce civilizația fusese de mult spulberată, nu de vreun cataclism natural sau război, ci de ridicarea unor ființe supranaturale din Miezul planetei, care dispar la lumina soarelui însă au puteri imense noaptea. Nimeni nu știe cum și de ce au apărut aceste ființe, numite miezingi sau demoni, la momentul în care începe acțiunea acestei serii. Oamenii trăiesc cu teamă, în sate sau orașe, sub protecția glifelor defensive care s-au transmis de generații. Nimeni nu îndrăznește să străbată drumurile, în afară de Mesageri, care își riscă viața dormind în mijlocul cercurilor glifate. Miezingii au puterile elementelor naturii, sunt bestii înfricoșătoare ce atacă pe oricine ar îndrăzni să înfrunte noaptea fără protecție.

Lucrurile se schimbă însă atunci când în Nord, Arlen Bales decide să încerce o altă cale, iar în Sud, Ahmann Jardir își pregătește poporul pentru bătălia finală cu demonii, care ar trebui să curețe pământul de alagai (numele dat creaturilor în Krasia).

Destinul face ca Arlen și Ahmann să se întâlnească, să fie în același timp prieteni și rivali, iar cei care îi urmează să beneficieze de din ce în ce mai multe avantaje în lupta cu aceste ființe demonice.

Cei doi eroi au o suită întreagă de aliați, fiecare cu propriile puteri, propriul trecut și greutățile pe care le-au dus în spate. Verdenii și krasianii au culturi extrem de diferite, niciuna idealizată, fiecare cu neajunsurile sale. Oamenii nu sunt uniți, în timp ce demonii au o ierarhie a lor: există ființe mult mai periculoase decât ceea ce a văzut suprafața în istoria recentă.

Lucrurile devin extrem de complicate, atât în lupta contra miezingilor/alagai, cât și în luptele dintre diferitele facțiuni ale oamenilor.

Personaje puternice, atât masculine cât și feminine, se înfruntă într-un joc care se joacă pe muchie de cuțit – orice pas greșit poate însemna un dezastru pentru omenire, iar omul e supus greșelii. Eroii creați de Brett nu sunt perfecți, unii oameni se dovedesc la fel de răi ca demonii nopții, iar calea este învăluită în ceață și mister.

Din cele patru volume pe care le-am citit, e greu de zis care mi-a plăcut mai mult. Primul îl are în centru pe Arlen, al doilea pe Ahmann, al treilea pe Inevera (prima soție a lui Ahmann), iar al patrulea, deși o are pe coperta pe Renna (soția lui Arlen), aduce împreună toate firele epice și le pregătește pentru următorul volum din serie, cel în care vom afla în sfârșit soarta lumii imaginate de Brett și a personajelor mai mult sau mai puțin îndrăgite.

Din punctul meu de vedere, ritmul este bun, volumele se citesc rapid, acțiunea predomină. Deși egalitatea de sexe nu există, autorul a avut grijă să arate tăria femeilor și forța de care dispun, chiar dacă aparent trăiesc în lumi patriarhale. Unele aspecte mi-au amintit de personajele din Roata Timpului, de Robert Jordan, în anumite privințe.

Dacă vreți o poveste originală, personaje diverse, bătălii, creaturi interesante, dragoste, ură, trădare, prietenie, de multe ori nuanțe de gri în alcătuirea aceluiași personaj, vă invit să citiți această serie.

Are un nivel de violență și sexualitate relativ ridicat pe alocuri, așadar nu e o carte de povești. Am găsit traducerea foarte bună, deși nu am citit originalul, însă volumele sunt omogene și foarte bine redate, chiar dacă al patrulea volum are un traducător diferit de primele trei. Felicitări traducatoarelor Ana-Veronica Mircea și Iulia Dromereschi pentru rezultatul muncii lor, fantasy epic este un gen deloc ușor de tradus, dar cu atât mai satisfăcător.

Vă invit să descoperiți, așadar, această serie, iar dacă ați citit deja, să împărtășiți cu mine impresiile voastre.

24 thoughts on “Serii de top – Seria Demon, de Peter V. Brett

  1. Excelentă recomandare, Ana! ❤ Am citit doar primul volum, Omul pictat, dar abia aștept să am răgaz să le citesc și pe următoarele, e superbă povestea. Subiectul, personajele, lumea descrisă în carte, stilul autorului, toate sunt la superlativ!

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.