Connections – Sheila O’Flanagan

Connections

Zilele acestea, am simțit nevoia unei lecturi relaxante, ușoare și plăcute. De ceva timp cumpărasem această carte de Sheila O’Flanagan de la Bookoteca, un anticariat foarte drăguț cu cărți în limba engleză. De aceeași autoare am mai citit și recomandat Sora lui Caroline.

Connections (Legături) este un roman alcătuit din poveștile mai mult sau mai puțin interconectate ale unor turiști aflați în vacanță la White Sand Hotels, situat într-o stațiune de pe o insulă din Caraibe. Fiecare capitol este denumit cu numele clientului și camera unde stă. Avem astfel, de exemplu, Room 404 (Corrine), Room 608 (Isobel), Room 311 (Rudy) etc.

Pe rând, facem cunoștință cu oaspeții hotelului, cu viața privată a fiecăruia, cu visurile, aspirațiile, temerile lor. De câte ori ne gândim câte tipuri de personalități și de situații se pot ascunde sub același acoperiș, indiferent dacă ne gândim la un bloc de apartamente, la un cartier sau chiar la un complex hotelier, cum e acesta, unde oamenii vin și pleacă, ba chiar revin adeseori, cum e cazul unora dinte turiștii prezentați aici? Fiecare cară după el în vacanță propriul bagaj, și aici nu mă refer la cel propriu-zis, împachetat în trollere, ci la cel emoțional.

Exact pe acest bagaj emoțional pune reflectorul Sheila O’Flanagan, dovedindu-se o bună cunoscătoare a naturii umane. În peisajul paradisiac al Caraibelor, ai zice că oamenii ar trebui să se simtă eliberați de orice griji. Până la urmă, dacă îți permiți o vacanță în Caraibe, viața este bună, nu? În mare, da. Eroii acestei cărți nu trec prin situații catastrofale, ci prin fel de fel de trăiri și angoase, aceleași pe care le purtau și în țările lor de proveniență și pe care nu le-au lăsat la vamă, ci le iau cu ei pretutindeni.

Ați observat vreodată cum turiștii adeseori ajung să se certe tocmai în concediu? Sigur ați văzut (sau auzit, prin pereții camerelor de hotel) cupluri schimbând vorbe aspre, uneori chiar deranjând liniștea altor turiști. Turiștii din acest complex nu sunt atât de puși pe harță, dar încearcă, fiecare, să își rezolve situațiile interioare. E ca și cum, pus față în față cu acest decor spectaculos, omul simte nevoia de a pune totul în ordine în interior, dintr-o dorință sau chemare de a se armoniza cu perfecțiunea naturii splendide.

Astfel, în idilicul peisaj tropical se întâlnesc toți acești oameni, de vârste și profesii diferite. Complexul este un loc foarte îndrăgit de organizatorii de nunți, iar aceste evenimente vor avea un rol important în desfășurarea acțiunii. Nunți trecute, nunțile la ordinea zilei, cele fericite și cele care nu au mai avut loc. Deși protagoniștii fiecărui capitol interacționează, nu o fac la un nivel foarte profund, mai degrabă casual. Cu toate acestea, ajungem să avem o viziune de ansamblu asupra celor întâmplate, a schimbărilor care au loc în viețile lor cu prilejul acestei vacanțe, fiindcă, de fapt, acesta este factorul comun: schimbarea, revelația, asumarea unor lucruri.

A durat ceva să citesc volumul, nu fiindcă este în limba engleză – de fapt e o lectură lejeră – ci fiindcă am simțit și eu nevoia să mă relaxez alături de turiști pe această insulă tropicală, fie chiar și numai prin intermediul lecturii. A fost o experiență plăcută să îi însoțesc în acest concediu, să fac cunoștință cu ei și să particip la revelațiile lor sau sentimentele care îi animă.

Am primit deci încă o dovadă că Sheila O’Flanagan reușește să combine frumos situațiile de viață cu o bună cunoaștere a psihologiei omului de rând, iar cadrul pe care l-a găsit pentru acest lucru este unul foarte potrivit – toți acești oameni reuniți aici, pe această insulă, un fel de teritoriu neutru, un spațiu în afara cotidianului, o percepție anume pe care o lasă în general insulele, de loc izolat, al regăsirii de sine.

În concluzie, vă recomand romanul mai ales când simțiți nevoia unei evadări, a unei deconectări, prin poveștile unor oameni obișnuiți și, în același timp, interesanți.

Dacă vreți să citiți și alte cărți a căror acțiune se petrece pe insule, iată ce vă recomand:

Cărți a căror acțiune se petrece pe insule

13 thoughts on “Connections – Sheila O’Flanagan

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.