
În primul rând, doresc să precizez din capul locului că aceasta nu e o recenzie, este doar o recomandare de cititor, cum sunt, de fapt, mai toate articolele de cărți de pe acest blog. Nu vă așteptați la analize, reguli, expresii reciclate etc.
Eu sunt un om urban, născut și crescut la oraș. Bunicii mei erau născuți la țară, dar mutați la oraș de foarte de tineri, sau chiar orășeni get-beget, ca bunicul meu matern, dintr-un neam de comercianți. Nu am petrecut acele vacanțe pe care mulți le evocă cu nostalgie în satele bunicilor – vacanțele se desfășurau, în general, în cartier, cu unele drumuri tocmai în capitală, unde locuiau bunicii paterni. Am vizitat, e drept, prieteni la țară. O să vă întrebați, probabil, ce legătură pot avea toate acestea cu romanul Ana, de Em Sava, pe care îl recomand azi. Aparent niciuna, însă trebuie înțeles modul cum văd eu, în calitate de cititor lipsit de nostalgia amintită mai sus, acest excelent roman al satului românesc, roman social, biografic, special.
Monografie a satului ardelenesc? Cu siguranță da, are toate elementele necesare pentru a putea fi astfel definit, doar că această încadrare este mult prea seacă pentru a cuprinde bogăția de informații și emoții pe care le aduce cu sine această lectură. Roman realist fără doar și poate, are drept protagoniste două figuri feminine marcante, iar narațiunea nu este una pur ficțională, ci are la bază chiar povestea înaintașelor autoarei, pe care ea o derulează cu măiestrie și cu mult suflet.
Em Sava își transportă cititorul la începutul secolului XX, în satul transilvănean Sava, unde își are obârșia. Una dintre fetele cele mai mândre din sat, Maria, își urmează destinul trasat în acele vremuri de părinți și se căsătorește cu Voinicu, o căsătorie agreată de ambele familii, deși soacra, lelea Nastasie, se dovedește a fi un coșmar de femeie. Multe îndură frumoasa Maria de la un bărbat aspru și bădăran și mama lui arțăgoasă, iar războiul bate la ușă, făcând viața și mai grea. Voinicu pleacă la lupta și își pierde viața. Rămasă singură cu doi copii, văduva poate, în sfârșit, să aplece ochii asupra celui care îi cucerise inima, dar cu care nu avea nicio șansă să se mărite, din cauza prejudecăților satului.
Încă de la început, satul Sava este descris drept străjuit la fiecare capăt de câte o biserică – cea românească și cea ungurească. Aceasta este nu doar o simplă așezare în spațiu, ci simbol al unei lumi împărțite: două neamuri trăiesc unul lângă altul, cu minime intersectări. Îi despart etnia, vorba și religia, iar regulile nescrise sunt clare – nu se pot amesteca, sunt ca apa și uleiul.
Atunci când Sándor și Maria își permit să dea frâu liber sentimentelor, întregul sat li se pune împotrivă. Badea Todor, tatăl Mariei, e devastat, la fel și Janos bácsi. Nici în ruptul capului nu pot accepta ceea ce li se pare o mezalianță, o trădare de neam. Rodul acestei iubiri atât de frumoase și condamnate este Ana, o fetiță minunată, care trebuie să suporte răutatea fratelui Niculae și a altor voci din sat, care o numesc bitangă de bozgor (veți întâlni mulți termeni specifici în roman, explicați într-un glossar la final).
De ce vă povestesc toate acestea? Nu din dorința de a da spoilere, pe care știți că nu o am, dacă urmăriți, de obicei, ceea ce recomand. O fac pentru că mi se pare necesar a înțelege premisele acestei istorisiri, care trec dincolo de o poveste de dragoste nefericită, de disensiuni sociale sau de descrierea vieții satului.
Romanul se axează pe destinul celor două femei, Maria și Ana, explorând tăria lor de caracter, dificultățile mult prea multe ale unor vremuri dure, unde nu doar că viața era grea și plină de trudă, dar și mentalitățile erau cu totul altele decât azi. Autoarea redă întregul farmec al satului, care este protagonist în sine, trecut prin toate anotimpurile, fără însă a fi idealizat vreo clipă, întrucât este leagăn de tradiții și paradis natural, dar și cuib al bârfelor și al gândirii înguste.
Întocmai ca Mara lui Slavici, Maria Voinicoasa este o mamă devotată și o femeie aprigă, de toată isprava, care reușește să aibă grijă de averea și pământurile ei. Ana însă este un personaj de o delicatețe aparte, crescută în suferință ea reușește să își depășească destinul și să cucerească inimile celor buni. Ce îi rezervă însă soarta și care va fi alesul său, prin ce întâmplări vor trece, prin pierderi, boli, războaie?
Ana este una dintre cele mai impresionante figuri feminine din literatura noastră. Aștepta doar să apară cea care să o readucă la lumină, trebuia să fie inspirată de icoana vie a bunicii autoarei, n-aș putea spune dacă nu cumva chiar acesta este ascendentul acestei cărți. Rezultatul este însă remarcabil.
Ana este despre necuprinsul sufletului omenesc, despre dor și rădăcini, despre libertatea de a trăi și a simți. Despre epoci trecute, dar niciodată uitate. Despre veșnicia care s-a născut la sat, cum spunea poetul atât de îndrăgit de mine, Blaga. Nu trebuie să fiți copleșiți voi înșivă de amintiri pentru a-l aprecia cum se cuvine. Dacă ar fi să descriu romanul într-un cuvânt, acesta ar fi autentic. Descrie cu brio atât puterea de anduranță a neamului nostru, cât și pe cea a unor femei deosebite, al căror spirit e demn de toată lauda.
Stilul autoarei este impecabil, știe să folosească meșteșugit cuvintele, lucru pe care deja îl bănuiam după ce i-am citit poeziile, pe care iarăși le recomand cu drag – le puteți găsi în volumul Fluturi și alte frunze.
Un roman-document, pe care nu-l poți termina cu ochii complet uscați, fiindcă dincolo de toate obstacolele, credința, speranța și dragostea triumfă, nu numai în povești.
Prefer acest gen de prezentări din care reiese plăcerea lecturii cărții respective. Subiectul este și el interesant. Satul e acum ușor depersonalizat, dar în timpurile descrise de tine, el reprezenta o lume și legile ei mai mult sau mai puțin scrise. 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc! Da, este prezentat cu acuratete si autenticitate satul acelor timpuri. ❤
LikeLiked by 1 person
Mi-a plăcut tare mult acest roman, se vede că Em a pus mult suflet în el.
LikeLiked by 1 person
A pus mult suflet, da, plus maiestrie in arta scrisului. 🙂
LikeLike
Așa este ❤️
LikeLiked by 1 person
Nu mai este un secret că eu iubesc această carte și o recomand tuturor, chiar dacă nu privesc viața satului cu nostalgie sau au fugit de “Ion” ca de tămâie 😃 Iată că mi-ai confirmat. Este o carte pentru toată lumea. O carte excelentă care o confirmă, dacă mai era cazul, pe Em ca o scriitoare extraordinară!
Ce mult mă bucur că ți-a plăcut! ❤
LikeLiked by 1 person
Eu n-am fugit de “Ion”, dar mi s-a parut un soi de telenovela, in schimb “Padurea spanzuratilor” a fost foarte buna. “Ana” are o complexitate mult mai mare decat “Ion”, cel putin din punctul meu de vedere. Sunt prezentate acolo niste realitati ale vremii intr-un mare fel.
LikeLiked by 1 person
Nu am vrut să fac o comparație directă între cele două, nici pe departe. Voiam doar să zic că e o carte ce înseamnă mult mai mult decât “satul” și că e pentru toată lumea, iar impresiile tale despre ea îi fac cu adevărat dreptate! 😊
Te îmbrățișez 🤗
LikeLiked by 1 person
Am inteles. Stiu ca partea asta de roman satesc, pe cat ii atrage pe multi, pe atat ii indeparteaza pe altii, dar intr-adevar acesta este un roman pentru toti si acest lucru am vrut sa il scot in evidenta, fiindca multi dintre cei care au scris despre el au pomenit de “nostalgia satului”. Aceasta nu e nici pe departe o conditie pentru ca un cititor sa se bucure de roman si de ce transmite el, asa cum bine ai amintit. 🙂
LikeLiked by 1 person
(Și) pe mine m-a șocat lipsa de umanitate în prejudecăți a celor două nații puse laolaltă de istorie, fapt spus la vremea lui. Mereu mi s-a părut un paradox combinația de idilism cu prejudecată a satului românesc, dar cel transilvan are specificități în plus…
Și de asta, pe lângă bucuria lingvistică, m-am bucurat și eu de „Ana” lui Em ❤
LikeLiked by 1 person
Sunt multe teme abordate in carte, tocmai asta ii da si mai multa personalitate scrierii. Bucuria lingvistica, dupa cum bine zici, e un mare atu! ❤
LikeLiked by 1 person
Garantat, trebuie să îmi fac timp să citesc și eu cartea asta!
LikeLiked by 2 people
Te asigur ca nu o sa-ti para rau! ❤ Multumesc mult!
LikeLiked by 1 person
Minunată recomandare, plină de căldură! Și mie mi-a plăcut foarte mult această carte! ❤
LikeLiked by 1 person
Stiu, recenzia ta convingatoare a fost printre primele care m-au facut sa imi doresc sa citesc cartea. Multumesc frumos! ❤
LikeLike
Ce mult mi-a plăcut cum ai vorbit despre Ana!
Am citit cartea asta cu sufletul. Şi-n multe părţi m-am văzut pe mine, ascultând, duminica, poveştile oamenilor adunaţi la porţi. E o carte lipită bine de sufletul meu.
LikeLiked by 1 person
Cunosc acea atmosfera, chiar daca nu varianta sateasca… si la noi in cartier se statea pe la porti, pe la scari de bloc, la povesti. Bineinteles, una e satul transilvanean din prima jumatate a secolului XX si alta anii ’90 ai aceluiasi secol. 🙂 Oricum, cartea e excelenta, din multe puncte de vedere.
LikeLike
Am citit și m-au trecut fiorii, pentru că am simțit/văzut cum ai ajuns în sufletul cărții și ai văzut totul la lumina potrivită de mine. Îți mulțumesc tare mult! E una dintre cele mai bune prezentări ale cărții.
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Em! Incerc mereu, pe cat posibil, sa redau esenta cartilor din perspectiva mea, fara sa ma limitez in conventii. E o carte plina de emotie si de intentie, nu avea cum sa nu imi placa. ❤
LikeLiked by 1 person
Reblogged this on Sweet & Salty and commented:
O prezentare care mi-a mers la suflet: Ana în viziunea Anei Sylvi Basica.
„În primul rând, doresc să precizez din capul locului că aceasta nu e o recenzie, este doar o recomandare de cititor, cum sunt, de fapt, mai toate articolele de cărți de pe acest blog. Nu vă așteptați la analize, reguli, expresii reciclate etc.
Eu sunt un om urban, născut și crescut la oraș. Bunicii mei erau născuți la țară, dar mutați la oraș de foarte de tineri, sau chiar orășeni get-beget, ca bunicul meu matern, dintr-un neam de comercianți. Nu am petrecut acele vacanțe pe care mulți le evocă cu nostalgie în satele bunicilor – vacanțele se desfășurau, în general, în cartier, cu unele drumuri tocmai în capitală, unde locuiau bunicii paterni. Am vizitat, e drept, prieteni la țară. O să vă întrebați, probabil, ce legătură pot avea toate acestea cu romanul Ana, de Em Sava, pe care îl recomand azi. Aparent niciuna, însă trebuie înțeles modul cum văd eu, în calitate de cititor lipsit de nostalgia amintită mai sus, acest excelent roman al satului românesc, roman social, biografic, special.
Monografie a satului ardelenesc? Cu siguranță da, are toate elementele necesare pentru a putea fi astfel definit, doar că această încadrare este mult prea seacă pentru a cuprinde bogăția de informații și emoții pe care le aduce cu sine această lectură. Roman realist fără doar și poate, are drept protagoniste două figuri feminine marcante, iar narațiunea nu este una pur ficțională, ci are la bază chiar povestea înaintașelor autoarei, pe care ea o derulează cu măiestrie și cu mult suflet.
Em Sava își transportă cititorul la începutul secolului XX, în satul transilvănean Sava, unde își are obârșia. Una dintre fetele cele mai mândre din sat, Maria, își urmează destinul trasat în acele vremuri de părinți și se căsătorește cu Voinicu, o căsătorie agreată de ambele familii, deși soacra, lelea Nastasie, se dovedește a fi un coșmar de femeie. Multe îndură frumoasa Maria de la un bărbat aspru și bădăran și mama lui arțăgoasă, iar războiul bate la ușă, făcând viața și mai grea. Voinicu pleacă la lupta și își pierde viața. Rămasă singură cu doi copii, văduva poate, în sfârșit, să aplece ochii asupra celui care îi cucerise inima, dar cu care nu avea nicio șansă să se mărite, din cauza prejudecăților satului.
Încă de la început, satul Sava este descris drept străjuit la fiecare capăt de câte o biserică – cea românească și cea ungurească. Aceasta este nu doar o simplă așezare în spațiu, ci simbol al unei lumi împărțite: două neamuri trăiesc unul lângă altul, cu minime intersectări. Îi despart etnia, vorba și religia, iar regulile nescrise sunt clare – nu se pot amesteca, sunt ca apa și uleiul.
Atunci când Sándor și Maria își permit să dea frâu liber sentimentelor, întregul sat li se pune împotrivă. Badea Todor, tatăl Mariei, e devastat, la fel și Janos bácsi. Nici în ruptul capului nu pot accepta ceea ce li se pare o mezalianță, o trădare de neam. Rodul acestei iubiri atât de frumoase și condamnate este Ana, o fetiță minunată, care trebuie să suporte răutatea fratelui Niculae și a altor voci din sat, care o numesc bitangă de bozgor (veți întâlni mulți termeni specifici în roman, explicați într-un glossar la final).
De ce vă povestesc toate acestea? Nu din dorința de a da spoilere, pe care știți că nu o am, dacă urmăriți, de obicei, ceea ce recomand. O fac pentru că mi se pare necesar a înțelege premisele acestei istorisiri, care trec dincolo de o poveste de dragoste nefericită, de disensiuni sociale sau de descrierea vieții satului.
Romanul se axează pe destinul celor două femei, Maria și Ana, explorând tăria lor de caracter, dificultățile mult prea multe ale unor vremuri dure, unde nu doar că viața era grea și plină de trudă, dar și mentalitățile erau cu totul altele decât azi. Autoarea redă întregul farmec al satului, care este protagonist în sine, trecut prin toate anotimpurile, fără însă a fi idealizat vreo clipă, întrucât este leagăn de tradiții și paradis natural, dar și cuib al bârfelor și al gândirii înguste.
Întocmai ca Mara lui Slavici, Maria Voinicoasa este o mamă devotată și o femeie aprigă, de toată isprava, care reușește să aibă grijă de averea și pământurile ei. Ana însă este un personaj de o delicatețe aparte, crescută în suferință ea reușește să își depășească destinul și să cucerească inimile celor buni. Ce îi rezervă însă soarta și care va fi alesul său, prin ce întâmplări vor trece, prin pierderi, boli, războaie?
Ana este una dintre cele mai impresionante figuri feminine din literatura noastră. Aștepta doar să apară cea care să o readucă la lumină, trebuia să fie inspirată de icoana vie a bunicii autoarei, n-aș putea spune dacă nu cumva chiar acesta este ascendentul acestei cărți. Rezultatul este însă remarcabil.
Ana este despre necuprinsul sufletului omenesc, despre dor și rădăcini, despre libertatea de a trăi și a simți. Despre epoci trecute, dar niciodată uitate. Despre veșnicia care s-a născut la sat, cum spunea poetul atât de îndrăgit de mine, Blaga. Nu trebuie să fiți copleșiți voi înșivă de amintiri pentru a-l aprecia cum se cuvine. Dacă ar fi să descriu romanul într-un cuvânt, acesta ar fi autentic. Descrie cu brio atât puterea de anduranță a neamului nostru, cât și pe cea a unor femei deosebite, al căror spirit e demn de toată lauda.
Stilul autoarei este impecabil, știe să folosească meșteșugit cuvintele, lucru pe care deja îl bănuiam după ce i-am citit poeziile, pe care iarăși le recomand cu drag – le puteți găsi în volumul Fluturi și alte frunze.
Un roman-document, pe care nu-l poți termina cu ochii complet uscați, fiindcă dincolo de toate obstacolele, credința, speranța și dragostea triumfă, nu numai în povești.”
LikeLiked by 1 person
Sunt de acord cu tot ce ai spus, Ana!
Romanul este deosebit! 💝 Povestea te lovește direct în străfundurile sufletului, pentru ca apoi să te reanime. Este profundă, plină de sentimente, emoții! Iar coperta este senzațională 😍. Mă unge la suflet.
Mă bucur că ți-a plăcut!
LikeLiked by 1 person
Cred ca este si foarte greu sa nu iti placa o astfel de poveste. ❤
LikeLike
Da, romanul Ana, descrie în adevar, prototipul si modelul mamei eroine, autentica leoaica, regina în “jungla” plina de “fiare” sângeroase, nemoloase, salbatice, conduse de instinctele de supravietuire si care stau la pânda gata sa-si sfâsie victimele slabe, vulnerabile, lipsite de mijloace de aparare. Un autentic best seller al istoriei Ardealului de dupa cel de-al doilea razboi mondial, al carei cicatrici se mai resimt înca în Romania si nu numai. Felicitari sincere pentru magnifica descriere a acestei superbe creatii literare !
Un sfârsit de saptamâna minunat, binecuvântat în toate aspectele si dimensiunile perceptiei, draga Ana !
LikeLiked by 1 person
Multumesc frumos, Iosif! O seara cat mai placuta! 🙂
LikeLike
Multumim pentru minunata recomandare, Ana! 🙂 Suna tare tentanta! 🙂
LikeLiked by 1 person
Este faina tare, sunt sigura ca o vei aprecia!
LikeLike
Pingback: Ce autori români am mai citit (14) | adropofinspiration
Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Em Sava | adropofinspiration
Pingback: Orizuru de Em Sava, Editura Siono - recenzie – Delicatese Literare
Pingback: Viața dincolo de graniță – Dorit Rabinyan | adropofinspiration