Ce autori români am mai citit (18)

Oameni buni, în ultima vreme m-am orientat preponderent înspre autori străini, dar asta nu înseamnă deloc că i-am neglijat pe autorii români contemporani. După cum vă spuneam și altădată, nu e o chestiune de ăștia vs aceia, cel puțin eu nu privesc lucrurile așa. Eu caut în permanență cărți bune, în fine, după standardele mele, căci aici fiecare le avem pe ale noastre. Nu contează dacă sunt românești, chinezești sau din Uzbekistan. Faptul că am luat contact cu literatura română din zilele noastre m-a încurajat, e drept, în această direcție, fiindcă experiențele avute au fost de așa natură, să mă ncurajeze, și am încercat să le împărtășesc cu dumneavoastră prin intermediul acestor articole, dintre care acesta poartă cu mândrie numărul 18.

Așadar, pentru azi:

1877Marius Albert Neguț

O ficțiune istorică documentată, intensă, bine scrisă. Coperta roz și începutul cărții vă pot induce în eroare, într-atât încât să credeți că e un historical-romance pentru doamne, însă cartea își arată curând întregul potențial. Acțiunea este plasată în timpul Războiului de Independență și urmărește traseul a doi tineri îndrăgostiți, marcați de spectrul războiului care se abate asupra întregii țări. Cu o acțiune bine pusă la punct, personaje frumos conturate și un final interesant, plus stilul de neconfundat al autorului, eu zic că reprezintă o alegere bună de lectură pentru cei ce caută mai multă ficțiune istorică din spațiul autohton.

Am scris despre carte, AICI.

Cutia cu suveniruriIssabela Cotelin

După cum probabil știți, am citit tot ce a scos autoarea pe piață și tocmai de aceea vă spun că această carte în două părți este o dovadă că, dincolo de poveștile având în centru eroine obișnuite aflate în situații de viață familiare multora, Issabela Cotelin este versatilă și se poate pune în pielea multor personaje diverse, femei și bărbați, tineri și bătrâni. Contemporană, satiră socială, amuzantă și surprinzătoare, cu iz de roman detectivistic și paranormal. O recomand celor care își doresc să simtă vibrația contemporanului într-un mod ingenios și simpatic.

Mai multe puteți citi AICI.

Evanghelia după Crist 2.0G.P. Ermin

Cine ar fi gândit că un SF centrat, aparent, pe inteligența artificială ar putea fi atât de delicios de uman și chiar poetic, într-o oarecare măsură? G.P. Ermin își construiește povestea pe baza Evangheliei după Luca, iar rezultatul este neașteptat de profund. Aș putea scrie din nou, mult și bine despre roman, dar am făcut-o deja și puteți accesa impresiile de lectură AICI.

Mai spun doar că a fost cartea lunii ianuarie, pentru mine. O recomand atât celor versați în ale SF-ului, cât și celor care doar cochetează cu genul, atât credincioșilor, indiferent de confesiune, cât și ateilor. Mai puțin bigoților.

Cercul. Un sfârșit cât un începutNarcisa Cîrligeanu

Este cel de-al doilea roman al autoarei și ne prezintă povestea de viață a unei femei deosebite, care este nevoită, după revoluție, să pornească totul de la zero și să își construiască destinul, pas cu pas. În calea ei apar și obstacole, dar și binecuvântări. Unde va duce drumul său până la urmă, puteți afla din acest frumos roman care conține numeroase elemente de spiritualitate, atât creștină, cât și orientală.

Am scris despre roman, AICI.

Regatul viselorSylvie Danielle Matias

Continuarea primului volum din seria Ora dragonului, Regatul măștilor, acest roman schimbă reflectorul de pe protagoniștii primei părți spre un nou erou improbabil. După cum spuneam anterior, seria aduce lumii fantasy o abordare originală a temei dragonilor ca și creaturi magice, ducând-o într-o zonă mult mai vastă decât cea cu care suntem obișnuiți.

O recomand fanilor fantasy de toate vârstele.

Detalii puteți citi AICI.

Cinci lecturi din genuri diferite, cu stiluri diferite, unite însă prin plăcerea pe care o aduc iubitorilor de lectură. În funcție de preferințe, vă puteți orienta înspre un roman sau altul, sau chiar spre toate, cum am făcut eu.

Ca de obicei, aștept cu mult interes recomandările dumneavoastră din zona literaturii contemporane autohtone.

Lecturi plăcute!

14 thoughts on “Ce autori români am mai citit (18)

  1. Neața, Ana, mulțam de pomenire! Eram curioasă ce-am zis de Cercul data trecută, căci tot ea mi-a stîrnit interesul cel mai mare și în trecerea asta în revistă. Curioasă, într-adevăr, și coperta roz 🙂

    Liked by 2 people

    • Cu drag, mi-a placut mult cutiuta cu surprize. 🙂 Cat despre Cercul, dai click acolo si vezi ce ai scris. 😛 Cartea roz e foarte bine scrisa si documentata, insa contine scene de lupta, iar personajul principal masculin este rosior, deci implica si… cai, apropo de discutia de ieri. Altminteri, daca vrei sa te incumeti inspre SF, Evanghelia lui G.P. Ermin te va surprinde intr-un mod foarte placut, zic eu.

      Liked by 2 people

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.