Pentru că eu sunt, pentru că tu eşti – O. G. Arion (pre-recenzie)

23146183_827014780814828_2028515614_nIată că a sosit momentul mult aşteptat de fanii seriei “Nemuritor” de O. G. Arion: lansarea volumului 5, ultimul din seria amintită “Pentru că eu sunt, pentru că tu eşti“. Emoţia pe care o încearcă un cititor care a îndrăgit această serie, ajuns până în acest punct, poate fi dificil de exprimat: o combinaţie de anticipare febrilă a unui final memorabil, de tristeţe la gândul despărţirii de personajele îndrăgite, de curiozitate privind ceea ce a mai putut să producă imaginaţia debordantă a autoarei. Am amintit aici doar câteva din gama largă de emoţii ce m-au încercat personal, însă nu despre aceasta vreau să vă vorbesc.

Volum după volum, am străbătut traiectoria acestei călătorii fantastice, minunându-mă de fiecare dată de noile provocări trasate de O. G. Arion. O multitudine de personaje şi situaţii inedite au evoluat pe parcursul seriei şi m-am întrebat: oare care va fi punctul terminus al acestei poveşti, voi căpăta oare acele răspunsuri atât de dorite lecturând ultimul volum? Trebuie să recunosc, aşteptările mele au fost mari.

Cu aceste gânduri nu doar am citit, ci am trăit efectiv cu sufletul la gură ultimul volum, alături de eroii îndrăgiţi, într-o succesiune de situaţii similare unor explozii în lanţ, pline de acţiune, de sentimente şi de adrenalină.

Am onoarea deosebită de a deschide caruselul pre-recenziilor pentru acest volum şi de a vă servi un mic aperitiv pentru acest festin delicios pe care îl reprezintă lectura propriu-zisă a romanului.

Apele par că se liniştesc în Wind’s Cross, după călătoria în trecut a Victoriei şi revenirea sa din bizara comă în care intrase ulterior. Bat clopote de nuntă şi toată suflarea paranormală se pregăteşte pentru grandiosul eveniment care va avea loc la Trei Stejari: oficializarea legăturii dintre Stăpâna argintului blestemat, Victoria Grey şi vampirul Arrio Raul.

Vă puteţi numai închipui agitaţia frenetică din zilele premergătoare evenimentului, începând cu goana după rochia de vis şi planificarea în cel mai mic detaliu a nunţii, până la adunarea multor prieteni dragi ai Victoriei în vederea ceremoniei, prieteni cu care am făcut şi noi cunoştinţă în volumele anterioare. Cât de idilice sunt acele zile de dinainte de Crăciun! Un Crăciun clasic, alb, de poveste. Ce se mai poate întâmpla pentru a da peste cap aceste planuri minuţios elaborate, pentru a zădărnici acest mult aşteptat deznodământ? Destinul însă loveşte implacabil: Victoria se prăbuşeşte. Se trezeşte singură, neajutorată, iniţial ca o fantomă martoră neputincioasă a zbuciumului celor din jur, mai apoi trecând într-o lume ostilă, un purgatoriu al supranaturalilor – Skygger, o lume a solitudinii guvernată de legi proprii, bine stabilite. Oare aşa să fie? Nimic nu pare să rămână la fel la contactul cu eroina noastră şi iată că în Skygger urmează să se petreacă lucruri nemaiauzite.

Între timp, ceilalţi protagonişti încremeniţi de şoc şi durere în faţa trupului inert al Victoriei, legat prin cele mai subţiri şi fragile fire de spiritul ei călător, se agaţă de orice speranţă şi caută cu disperare soluţii pentru a o aduce înapoi. Secretele pe care aceasta le-a păstrat ies la iveală iar cei doi prieteni nemuritori, Ian şi Arrio trebuie cumva să le facă faţă, ceea ce generează momente dramatice. Din momentul în care Victoria dispare din existenţa cotidiană realizăm impactul profund pe care îl are în vieţile acestor fiinţe extraordinare. O simplă muritoare dă farmec existenţei lor şi o transformă. Absenţa ei este aproape palpabilă, similară cu o cameră unde tocmai s-au stins luminile strălucitoare şi mai rămâne o singură lumânare în lupta cu bezna. Ieşirea aceasta din decor coincide cu deplasarea acestei forţe feminine efervescente în Skygger, reuşind să lumineze singuratica lume cu aura sa care atrage spiritele rătăcitoare din acel loc.

Cu abilitate autoarea creează două planuri ale acţiunii: unul urmează călătoria sub formă de spirit a Victoriei, relatată la persoana I cu obişnuita atitudine firească şi dezinvoltă care o caracterizează; al doilea, povestit de această dată la persoana a III-a, îi are ca actori pe toţi cei rămaşi în cealaltă parte, în lumea fizică, lipsiţi de liantul lor. Iată însă că Victoria nu încetează a reprezenta această legătură, când toţi aceşti fabuloşi paranormali îşi vor uni forţele ca să o poată aduce înapoi.

În acest volum veţi regăsi toate personajele importante ale seriei, ale căror istorii v-au suscitat interesul şi care nu vor fi în niciun fel părăsite fără a se contura destinul lor.

Să vă mai vorbesc despre umorul cu care scriitoarea ne încântă în capitolele dedicate Victoriei, nu mai are rost întrucât sunt sigură că deja sunteţi familiarizaţi cu acest aspect. Pot spune doar că, nici pe muchia de cuţit dintre viaţă şi moarte, proverbiala stare tonică şi practică a Victoriei nu se dezminte.

“Darurile se sting, dar o minune se ridică”.

De departe cel mai emoţionant volum de până acum, în paginile sale ansamblul stărilor sufleteşti ale personajelor devine răvăşitor pe alocuri, dezarmant de uman chiar dacă avem de-a face cu fiinţe supraomeneşti.

-norse-tattoo-raven-tattoo

Lectura acestei cărţi te acaparează. Este ca şi cum însăşi O. G. Arion ar avea puteri paranormale, fiindcă din momentul în care începi să citeşti te simţi în imposibilitatea de a abandona lectura iar când silit de împrejurări o faci, aştepţi cu o nerăbdare greu de descris să reiei firul epic cât mai degrabă. Dacă vă întrebaţi ce mituri veţi regăsi în acest volum, vă asigur că veţi avea cu ce să vă delectaţi: lumi paralele bazate pe vechea mitologie nordică, vrăji şi descântece vă aşteaptă să le descifraţi misterele.

Acţiunea este atât de alertă încât taie răsuflarea. La finalul cărţii te simţi ca un maratonist care trece linia de sosire învingător: epuizat şi fericit, norocos că ai avut inspiraţia să porneşti în această cursă. Celor care nu au luat încă startul, le reamintesc că seria “Nemuritor” cuprinde următoarele volume:

Ultimul Viking

Te voi găsi

Dincolo de timp

Prin cenuşă de visuri

Pentru că eu sunt, pentru că tu eşti

Vă invit aşadar pe toţi să experimentaţi acest vârtej de senzaţii şi să descoperiţi finalul unei serii care aduce fantasy-ul urban românesc la nivelul romanelor consacrate pe firmamentul internaţional.

23224587_827014784148161_694527212_o

41 thoughts on “Pentru că eu sunt, pentru că tu eşti – O. G. Arion (pre-recenzie)

  1. Vai de mine si de mine! Ce carusel de emotii! Abia asteptam ultimul volum, chiar trebuie laudata Oana pentru aceasta serie, dar nu ma asteptam la asa ceva. Acum abia pit sa mai astept sa se publice sa am si eu exemplarul meu. Felicitari pentru o recenzie emotionanta! 😢😉

    Liked by 2 people

  2. Wawww, o recenzie super!!! Felicitări, Ana, ai scris foarte frumos despre acest ultim volum al seriei și ai surprins foarte bine gama de emoții și trăiri pe care ți le stârnește lectura acestei extraordinare serii! Aștept cu nerăbdare să descopăr finalul ei și, în același timp, îmi pare rău că aventura a ajuns la sfârșit. Dar, așa cum ai spus și tu, putem oricând să o recitim.

    Liked by 2 people

  3. Ana, ești o norocoasa ca ai găsit cuvintele potrivite. Se simte emoția si plăcerea cu care ai citit această serie. Eu, recunosc, încă am palpitații când ma gândesc la acest ultim volum. Felicitări pentru recenzia minunată!😍

    Liked by 2 people

  4. Desi am citit volumul in paralel cu tine, pot spune ca recenzia ta mi-a starnit aproape aceleasi emotii ca lecturarea ultimului volum. Ana, esti minunata! Ma bucur mult ca esti, ma bucur enorm ca te cunosc, ma bucur tare mult ca ai scris aceste randuri emotionante prin care am simtit emotia pe care o am si eu la gandul ca se termina o serie minunata!

    Liked by 1 person

  5. Pingback: Autori români contemporani preferați | adropofinspiration

  6. Pingback: Tagul literar al Crăciunului | adropofinspiration

  7. Pingback: Retrospectiva 2017 | adropofinspiration

  8. Pingback: Retrospectiva 2017 – top cinci articole (ADropOfInspiration) | Natasa Alina Culea - scriitoare

  9. Pingback: Pentru Ca Eu Sunt. Pentru Ca Tu Esti - O.G. Arion - Info Cartea

  10. Pingback: De Gustibus: povești și rețete savuroase – O.G. Arion | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.